Ingatlanpiaci helyzetkép

Manapság Magyarországon nehéz a cím szerinti ismertetést megtenni. Felmerülhet valakiben, hogy vajon miért ? Sajnos nagyon egyszerű a válasz. Nincs ma ingatlanpiac. Illetve piac még csak van, de nem két, hanem egypólusú. Kínálati piacnak hívják, ami annyit tesz, hogy rengeteg eladó ingatlan van piacon, csak vevő van kevés.

 

Persze vevő még csak lenne, csak nincs pénz a piacon. Vajon mi lehet az oka ? Egyrészt nincs finanszírozás.
Az építőipari vállalkozásoknak nem ad a bank beruházási hitelt. Kevés az új lakásépítés.
A végfelhasználónak, a vásárlónak, kevés bank ad, meglehetősen rossz feltételekkel, ráadásul nem szívesen hitelt. Ezért nem épül új lakás, és nincs aki a használt lakást megvegye.
Egyes statisztikák szerint, a tranzakciószám a felére, harmadára esett vissza a korábbi évekhez képest.
Véleményem szerint, ma elsősorban az olcsó, kisméretű lakásokra van kereslet. Az ilyen típusú ingatlanok vevői, főleg a korábbi megtakarításaikat használják fel, tehát elsősorban kézpénzes vásárlók.
A kézpénzes vásárló, kihasználva az azonnali fizetés lehetőségét, a korábbi gyakorlattól és lehetőségtől eltérően nagyobb alkuba fog. Általánosságban azt lehet mondani, hogy az elmúlt 10-20 évben egy vásárlói alkunál 5-10 %-os árengedményt lehetett elérni, a kínálati árhoz képest. A mostani ingatlanpiacon, egyes esetekben ennél nagyobb árengedmény elérésére is van lehetőség. Természetesen azoknál az eladóknál lehet a szokásosnál nagyobbat alkudni, akik kényszereladók. Azok, akik megváltozott anyagi helyzetük, banki adósságuk, megváltozott családi körülményeik miatt válnak eladókká.
Hogyan alakult ki ez a helyzet ?
Az 1997-es hirtelen ingatlanár emelkedések után szépen alakult a magyar ingatlanpiac. Megjelentek a magyar befektetői kör mellett a külföldi vásárlók. Elkezdődött a lakások és a társasházak külső belső felújítása. Erre az időre tehető a korábbi évekhez képest nagy számú új lakás építés is. 2000-ben beindult, a hazai vásárlókat ösztönző, államilag támogatott kedvezményes lakáshitel. A bankok a nagyszámú hitelfelvételre tekintettel, elkezdtek valuta alapú finanszírozást folyósítani, ami a forinthitelnél jóval kecsegtetőbb volt.
Ebben az időben rengeteg lakás épült, dübörgött az ingatlanpiac. Az új lakást vásárlók mellett, rengeteg használt lakás is vevőre talált.
2008-ban hirtelen megváltozott valutaárfolyamok hatására, a korábban kedvezményesnek tűnt hitelek törlesztő részletei az égbe szöktek. Sokan nem tudták a megnövekedett terheket vállalni, ezért megpróbálták a piacon értékesíteni.
És ezzel elérkeztünk a mához.
A kilátások egyenlőre nem túl jók. Nehéz megítélni, hogy a jövőben milyen finanszírozással, milyen eredményeket lehet a jelenleg hosszú téli álmát alvó ingatlanpiacon elérni.

 Beák Attila

 

Támogatók