A pénz a barátunk

A középosztályról szóló bevezetőnkben próbáltam megfogalmazni a középosztályhoz tartozás anyagi feltételeit. Mint arra számítottam is, a leírt jövedelmi és vagyoni feltételek váltották ki a legnagyobb vitát az olvasók között.

 

Sokan, orvosok, közalkalmazottak, pedagógusok és kisvállalkozók, akik a középosztályhoz tatozónak gondolják magukat, lényegesen kevesebbet keresnek, mások ennél jóval többet költenek havonta és véleményük szerint vagyonuk is jelentősebb.
A felvetésekre először azt válaszoltam, hogy az osztályhoz tartozás első feltétele nem az anyagi helyzet, hanem az életmód. Ez így igaz, de felszínes, mivel az életformához amelyben szeretnénk élni, pénzre van szükség.
A pénz szóhoz sokszor negatív jelzőket társítunk pl.….. pénz, francos pénz, nyavalyás pénz stb. Ennek az az oka, hogy úgy érezzük, a pénzből sosem elég, mindig hiányunk van, többre és többre van szükségünk vágyaink megvalósításához, biztonságunk megteremtéséhez.
Lényegében ez igaz is.
Szeretnénk több pénzhez jutni, szeretnénk ha gyermekeinknek mindent megadhatnánk amire szükségük van, saját vágyainkat sem korlátoznák pénzügyi lehetőségeink.
Ezért megpróbálunk minél több pénz keresni, sokat dolgozunk a pénzért, tanulunk, jó állásokra pályázunk, túlórázunk, vállalkozásokba kezdünk stb.
Általában sikerül is, egyre nagyobbak a bevételeink, egyre többet keresünk, talán még jobban is élünk, de mindig úgy érezzük, még mindig kevés a pénzünk. A kiadásaink is folyamatosan nőnek és a bevételek megszerzésével rohanunk a pénzünk, az életszínvonalunk után.

Ez egy mókuskerék!!!!!!!!!!!!!

Ha ezt felismerjük, már előbbre vagyunk, ha elgondolkozunk rajta, hogy kerülhetünk ki ebből, az nagyon jó, ha megtesszük az első lépést, az kiváló, ha kikerültünk a mókuskerékből már nem is értjük miért töltöttünk annyi időt ott és áldozunk rá legértékesebb kincsünkből, az IDŐNKBŐL oly sokat!!!!!!!!

Mi van, ha elvesztem az állásomat, miből fizetem a rezsit, az adókat a gyerekek iskoláztatását, a passzióimat.
Akkor hát nincs kiút a mókuskerékből.

Szerintem van! Kezdjük el a pénzünket dolgoztatni.
Kedvenc régi hirdetésem: amíg ön durmol, dolgozik a Darmol.
Ha ezt úgy fordítjuk: amíg ön dolgozik, szórakozik, alszik, addig a pénze is dolgozik, akkor előbb utóbb kikerül a mókuskerékből?!
Mit is értek ezen.
A közgazdászok egyik legfontosabb kifejezése a Cash Flow, magyarul pénzáramlás.
Ha a Cash Flow pozitív, több pénz jön be, mint ami kimegy. Hosszútávon a sikeres vállakózásoknál ez így van.
Szerintem minden embernek és családnak van Cash Flowja, ha nem is így nevezi azt.
Vannak bevételeink és vannak kiadásaink.
Például havi bruttó 312 640 Ft-ot keresek, kapok a cégemtől bérlet hozzájárulást 9 800 Ft-ot, családi pótlékként 60 000 Ft-ot kapunk, a feleségem otthon van a gyerekekkel, önálló jövedelme nincsen. A család bevétele a példából adódóan havi 382 440 FT.

Mik a kiadásaink? Először is a munkahelyemen levonják a személyi jövedelemadót, a járulékokat meg még kitudja mit, kb. 92 641 Ft-ot, bérletet megveszem havonta, 9 800 Ft, lakbér havi 80 000 Ft, rezsi havi 40 000 Ft, élelmiszer havi 80 000 Ft
ruházkodás 20 000, szórakozás 20 000 Ft, gyógyszerek, vitaminok 10 000 Ft, bútor vásárlási hitel törlesztés havi 10 000 Ft. A kiadások összege havi 362 441FT.
A hó végén marad 20 000 FT, a Cash Flow pozitív.

Ha a feltételek változnak például elromlik a bojler a javítás költsége40 000 Ft , a Cash Flow negatívvá válik –20 000FT lesz.
Ha jutalmat kapok a munkahelyen 100 000 Ft bruttót., akkor a levonások után 73 000Ft-tal nő a bevétel, így a havi zárás +93 000 Ft lesz.

Ha a példába mindenki behelyettesíti a saját bevételeit és kiadásait akkor megkapja a havi Cash Flowját. Ha a hónap végén felírja a maradvány plusz illetve mínusz értékét majd, a következőkben hozzáadja az aktuális hónap bevételeit és kivonja a kiadásokat, már két hónapi pénzáramlási adatai vannak meg. Ha ezt egy éven át folytatja, rendelkezik már egy pontos kimutatással arról, hogy honnan vannak a bevételei és mire költi azokat.
Ha mindezt egy jól áttekinthető táblázatba foglalja és azokon elgondolkodik, már megtette az első lépéseket a pénzügyi gondolkodás világába.
Ha ugyanezt egy évre előre megpróbálja felírni, akkor Ön egy pénzügyi tervet készített, ami már egy pénzügyi gondolkodás középfoka és nem sokára kiszállhat a mókuskerékből.
Van az a jó kis közmondás, hogy addig nyújtózkodj ameddig a takaród ér!
Ha megcsináltuk a Cash Flow kimutatásunkat és a terveket, már pontosan tudjuk meddig ér a takarónk.

Ezek után mit is jelent, hogy a pénz dolgozzon ne mi. Ha megnézzük a példában felsorolt kiadásainkat azt látjuk, hogy a különböző szükségleteinket kielégítendően felhasználtuk a pénzünket azt megkerestük és elköltöttük és jó esetben maradt egy kevés amit majd később költünk el.
Mi van ha ezt a maradékot befektetjük?
Befektetés alatt az értem, hogy kivesszük a Cash Flow körforgásából és nem jelenik meg a táblázatainkban, de mégsem tűnik el, hanem egy új helyen elkezdjük nyilvántartani a befektetések között.
Abban a hónapban amikor ezt megtesszük elindulunk a mókuskerékből kifelé, Gratulálok!
Elkezdett a pénzünk dolgozni!

Mi legyen a befektetés?
Erre a kérdésre szinte annyi választ lehet adni, ahány ember van, mindenkinek magának kell felállítani a saját befektetési portfolióját,(befektetési állományát).
A pénzügyi ismeretek megszerzéséhez tapasztalat, tanulás és kitartás kell, de megéri befektetni az energiákat, mert egy új biztonságos világ tárul elénk.

Megpróbálom példákkal bemutatni mire gondolok.
A legegyszerűbb befektetés a bankbetét. A hozam nem túl magas, de hosszú távon kamatos kamattal számolva nominál értéken a pénzünk folyamatosan nő.
Valóságban talán sikerül az inflációnál magasabb nettó hozamot elérnünk és megőrizzük megtakarított pénzünk reálértékét.
Valamivel magasabb hozamot érhetünk el, ha egy befektetési tanácsadó segítségével kötvényeket, részvényeket, egyéb értékpapírokat vásárolunk.
Nagyobb tőkét igényel a befektetésre vásárolt ingatlan. Jelenleg, ha van hosszútávra leköthető tőkénk, igen nyomott áron vásárolhatunk ingatlanokat, melyeket a válság elmúltával remélhetőleg haszonnal adhatunk el.

A fentiekben leírtakat csak példának szántam arra, hogyha ki akarunk kerülni a mókuskerékből, sokféle lehetőség áll előttünk, csak el kell határozni magunkat és a hozzánk legközelebb álló módon dolgoztatni kell a pénzt.

Jelen írásomat azoknak a középosztályhoz tartozó olvasóimnak szántam, akik hajlandóak tudatosan fejleszteni pénzügyi gazdasági ismereteiket és pozitív Cash Flow-val rendelkeznek.
Ha felkeltette érdeklődésüket cikkem feltétlenül ajánlom elolvasásra Robert T. Kiyosaki és Sharon L. Lechter Gazdag papa, szegény papa című könyvét, melyet a Bagolyvár kiadó 1999-ben Budapesten jelentetett meg magyar nyelven.

Következő cikkemben a negatív Cash Flow-val rendelkezőknek szeretnék néhány tanácsot adni.


Gayerhosz István
családi közgazdász

 

Támogatók