Válságkezelési tippek mindenkinek 1.

Folyamatosak a viták arról, hogy az ország hogyan keveredhet ki a válságból. Mivel a viták makró szinten zajlanak, azzal senki sem foglalkozik érdemben, hogy mi, a "végfelhasználók" mit és hogyan tehetünk a válsággal kapcsolatban, hogy a meghozott és a jövőben megalkotásra kerülő törvényekkel, jogszabályokkal kapcsolatban mik a mi lehetőségeink.

Mivel mi a középosztály tagjai vagyunk, ezért lehetünk annyira önzőek, hogy elsősorban nem az éhenhalás elkerülésével foglalkozzunk, hanem a ránk jellemző fogyasztás, életvitel kérdéseivel. Az általunk javasolt és alkalmazott megoldások természetesen makrogazdasági vonatkozásokkal is járnak, így ezekre is ki fogunk térni. Nyilván nem törekedhetünk a teljességre, de hogy valahol el kell kezdeni a családi gazdaság válságkezelését az biztos. Számítunk a középosztály véleményére a felvonultatásra kerülő témákban, várunk további ötleteket, hogy mivel foglalkozzunk. 

Kezdjük egy jövedéki termékkel.

Dohányáruk

A felnőtt lakosság közel 40%-a dohányzik. Ez az arány köszönhetően a világméretű kampánynak az utóbbi években talán nem növekedett és bízhatunk abban, hogy a középosztály tagjai körében bizonyára csökkent (a cikk szerzője is 10 évvel ezelőtt szokott le). Mivel a dohánytermékek ára drasztikusan nőtt az utóbbi években (az átlagbér viszonylatában megsokszorozódott, elsősorban a jövedéki adó emelkedésének köszönhetően), így ez egy olyan tétel a családi büdzsében, amivel érdemes foglalkozni.

Triviális megoldás a leszokás. Ez az egyén (család) pénztárcáját tekintve remek megoldás, hiszen akár 20-30 ezer forintot is megspórolhatunk, nem is beszélve az életkor várható meghosszabbodásával, az egészség normalizálásával összefüggő költségek csökkenésével. Makrogazdasági hatása kettős: egyfelől jelentős adókieséssel jár, a meghosszabbodó életkor miatt jelentős nyugdíjfizetési többletforrást feltételez, másfelől viszont az egészségjavító hatása miatt csökken az egészségügyi finanszírozási igénye a tüdő és érrendszeri megbetegedéseknek.

Ha a leszokás nem megy, akkor két járható út kínálkozik: a mennyiség csökkentése, aminek a hatásai ugyan az előzőekben vázoltakkal összefüggésben valamilyen részeredményt elérhetünk, a másik a minőség változtatása az olcsóbban elérhető termékek felé, ennek az árát a még jelentősebb egészségkárosító hatásnál fizethetjük meg. Az állam számára mindkét megoldás kedvezőtlen a jövedéki adókiesés és az egészségügyi többletkiadások miatt. Az olcsó dohányáruk terjedése ugyanakkor a hazai gyártók számára okozhat többlet bevételt, hiszen a multinacionális cégek elsősorban a prémium kategóriás termékeket forgalmazzák. 

Alternatív megoldások léteznek (pl. az elektromos cigaretta), de ennek terjedése érdemben nem befolyásolja a dohányzási szokásokat.

Összességében megfogalmazható, hogy a dohányzásról való leszokás egy átlag magyar család  életben érezhető megtakarítást hozhat, nem is beszélve az életminőség érezhető javulásáról (saját tapasztalat... a szerk.) 

 

Támogatók