Menthetetlen?

A legrosszabbra felkészülni sokszor lehetetlen. Amikor valamely közeli hozzátartozónk nagyon beteg, az utolsó pillanatokig reménykedünk, hogy történik még valami és minden jóra fordul. Azután... Valami hasonló érzés kavarog most bennem hazánk jelenlegi hanyatlásával kapcsolatban.

 

 

 

 

Mi változott a 2014-es választások óta? Ránézésre szinte semmi. Ugyanazok az arcok, ugyanazok a populista, hazug szólamok, csak a beígért és a hírekben folyamatosan szajkózott eredmények nem akaróznak látszani. A rezsicsökkentés ostoba mantrája, a devizahitelesek megmentésének hazugsága, a vasárnapi "imádságosságosság" dogmájának a szabad vásárlás fölé emelése mára már egyre kevesebbeket nyűgöz le. Mindeközben kivillan a népbutítás leple alól az igazi cél, a gazdaság totális kisajátítása, a fiatal mamelukok szenvedélyes harácsolása, ami mára már a legfőbb hadúr is átvett,  korábbi puritánságának látszata szertefoszlott.

A derék, lojális alattvalók felének szeme viszont felnyílt. Ha elvész a hit, az a tegnap hőseit egy pillanat alatt gyűlölt ellenséggé teszi. De a másik fele még mindig meg van, mondhatnak, csinálhatnak bármit. Akkor tehát mi a megoldás? Kézenfekvő. Ott vannak a leginkább nyomorba taszított rétegek, akiket a szélsőjobb talmi csillogású meséi könnyen elkábítanak. Őket kell megcélozni az ő fegyvereikkel, szlogenjeikkel. Mennyire logikus, milyen kézenfekvő! Két legyet egy csapásra: felpumpálni a szavazóbázist és ezzel egy időben legyengíteni a jelenleg egyetlen komoly ellenfelet.

 

Ha csupán politikai-taktikai elemzőként szemlélnénk a helyzete, akkor itt abbahagyhatnánk az okoskodást. Van viszont valami, amit nem hagyhatunk figyelmen  kívül. Csatát, háborút lehet vívni sportszerűen, betartva a nemzetközi egyezményeket. Az utóbbi hetek kormányzati lépései viszont nemcsak, hogy sportszerűtlenek, hanem olyan aljasak és visszataszítóak, amelyek mellett nem lehet elmenni szó nélkül sem bel-, sem külföldön. A halálbüntetés lebegtetése, a menekültek rabosítását, üldözését sugalló álságos közvélemény-kutatás, majd utolsó cseppként a nyíltan rasszista, a nemzeti konzultáció valódiságát leleplező óriásplakát kampány választás elé állítja az ország polgárait: falazzunk-e annak a maffiakormánynak, amelyik teljesen egyértelműen ki akarja vezetni országunkat az Európai Unió közösségéből pusztán azért, hogy megtarthassa a lopott szajrét és elkerülhesse a felelősségre vonást. A következő napok, hetek be fogják bizonyítani, hogy a fasisztoid megoldásokat is bátran bevállaló hitvány banda ereje elegendő-e ahhoz, hogy Európa közepén a bűn győzzön az erkölcs felett. 

Vajon ki lesz az a korrekt "orvos", aki bejelenti: a beteg MENTHETETLEN?

 

Bartha Péter

 

Támogatók