Filmmorzsák

FILMMORZSÁK - AJÁNLÓ

Regényes történetek a magyar film múltjából.

 

A magyar film kincsestára kimeríthetetlen. A huszadik század új művészeti ága villámgyorsan meghódította a közönséget, hamar kitermelte sztárjait, máig legendaként számon tartott alkotásait.

A magyar filmművészet vászonra vitte a magyar irodalom és drámairodalom szinte minden jelentős művét, ám jelentős számban eredeti forgatókönyvek nyomán keletkeztek a művek. Vannak jelentős rendezők, akik egész életművüket az irodalomra építették és vannak alkotók, akik saját maguk írták a forgatókönyvet.
Vannak filmek, amelyek valaha gyors sikert arattak, de mára már csak naftalinban eltett kabátok a szekrényben, és vannak olyanok, amelyek máig meglepnek történetük izgalmával, megformálásuk eredetiségével, szellemességével, színészi játékuk elevenségével.
Vannak sztárok, akik mára modorosnak, színpadiasnak tűnnek, és vannak olyanok, akik ma is odaállhatnának a kamera elé. Vannak töretlen karrierek és vannak olyan színészek, akik csak egy vagy két filmben nyújtottak maradandót.
Vannak a magyar filmnek nagy korszakai, amikor a film volt a magyar kulturális élet legfontosabb megnyílvánulása, és vannak olyan időszakok, amikor csak politikai megrendelésre készültek, vagy egyáltalán nem kerültek a moziba magyar alkotások.

Minden jelentős film kész regény. Hősei a színészek, a rendező, története a megírással, forgatással kezdődik és a moziban ér véget, amikor előadás után felgyulladnak a fények.

T.T.

 

 

Támogatók