Nyakunkon a karácsony

Tengernyi gond és kín, lótás és futás mellett, a Márton, majd a Katalin napi országos lakomák elmúltával itt az Advent.

 

Régen, bensőséges, áhítattal teli karácsonyi készülődés vette kezdetét, és volt elegendő idő a pálinka kifőzésére, a szomszéd pincék újborainak meglátogatására,a disznóölésekből kapott kóstolók, sütnivaló kolbász, májas és véres hurka, abált szalonna, töpörtyű gondos organoleptikai (érzékszervi) vizsgálatának megejtésére, tapasztalatok begyűjtésére, a gyomor igazi nagy trakta előtti pihentetésére, volt idő a böjtre, kinek-kinek késztetése szerint, dalra vagy imára, négyhetes Jézuska várásra.

 

Ma az Advent többnyire egy fenyőágakkal és lila gyertyákkal díszített koszorú, amivel jókora asztali és lakástüzeket lehet indítani, valamint egy vásárlási kényszerrel egybekötött túlélési gyakorlat, melybe normális ember lelkileg minden szentestét megelőző napra már belehal. Akarom mondani, belehalna, ha nem lenne az utca olyan hangos és olyannyira tele szívet-lelket masszírozó forralt bor-, sült gesztenye-, sült kolbász-, meg fenyő-illattal, égőkkel, lámpásokkal, rezgő, csilingelő, bólogató, beszélő, táncoló Mikulásokkal, angyalokkal, meg helyben toporgó vendéglőből, kávézóból kitiltott pöfékelő emberekkel.
A Karácsonyt közvetlen megelőző napok a legkeményebbek. Az ajándékok már elkészítve, elrejtve, de még kell venni szaloncukrot, narancsot, piros almát, mogyorót, diót, mandulát, fügét, fenyőt, fenyőtalpat, halat, élőt, kádban úszni tudót, káposztát, füstölt oldalast, disznóhúst a töltelékhez, pulykát a második napi sülthöz, libát a Nagyi kedvéért. Birsalmát a párolt káposztához, halfejet, haltejet és ikrát a halászléhez, kevéske libamájat az ünnep fényének emelésére, persze háj is kell hozzá, de bőrös háj, nem akármilyen.
Jobban járunk, ha a szilveszteri malachúst, meg a kocsonyának való körmöket, meg a korhelyleveshez valókat is most vesszük meg, a lencsével együtt, mert ha leesik a hó, amit igazán szeretnénk, akkor minden kiszámíthatatlanná válik. A beiglit meg kell rendelni, időben, hogy legyen diós is, mákos is, ajándékba is, meg váratlan rendkívüli helyzetekre is.
Veszünk még, hogy legyen otthon aszalt gyümölcs, datolya, mézes dió meg szilva kompót, a borban eltett mandulával töltött szilva kompót illene a pulykához legjobban.
Miközben az előző években a család és barátok által megszeretett kuglóf, muffin, mazsolás kalács, kifli, köralakú saját beigli, püspök kenyér, mákos karika, habcsók, gyömbéres-ánizsos-szegfűszeges-fahéjas, vaníliás, citrom és narancshéjas puszedlik, szeletek, kockák, golyók, tallérok, csillagok, szívek, szívecskék, paták és piték, rudacskák, batyuk, táskák, csigák és társaik készülnek, a magyar ember szívesen gondol arra, hogy bizony jöhetne a Jézuska egy kicsit hamarabb és feldíszíthetné a fenyőfáját.
Jómagam várom a csendes éjt, amikor mint már annyiszor, most is megtörténik a csoda, és megszületik az Isten fia.
Mi pedig halat eszünk, mert ez az este róla szól, a hal az ő szimbóluma.

Alpári György

2012 december

 

Támogatók