Short cut

Kaszás Attila 

1986, Zuhanás közben, első játékfilm, Kaszás Attila, Rudolf Péter, Pogány Judit, Kováts Adél a főszereplők, hiper-realista történet, végig a dögmeleg nyári Pesten forgatva.

“Zuhanyozás közben!” - röhög Attila, amikor egy-egy hosszú autós jelenet felvétele után kikászálódik a piros BMW-ből, csuromvíz a ruhája, mellette Pogány nevet gurgulázva.
Csak ő játszhatta el a főszerepet, együtt nőttünk föl a Főiskolán. Amikor a forgatókönyvet írtam, már akkor is őt láttam a szerepen. Pedig a karakter az ő személyiségétől teljesen idegen alak: egy fiatal, ügyeskedő élet-király, piros BMW-vel járó fél-alvilági video-nepper a pénz-nők-szórakozás aranyháromszögből, akit senki se akar vagy mer a keresztnevén szólítani, és aki a történet szerint egy nap alatt elveszti mindenét.


Attila mindent beleadott, végigautózta a filmet, pedig még jogosítványa sem volt.  Elrontottunk egy jelenetet, mert végig életlenre sikeredett az anyag, persze pont azt, amelyikben amelyben egy konkurens csapat emberei rongyosra verték, szó nélkül végigcsinálta a pótfelvételt.
És annyira Attilára jellemző volt az is, hogy egy másik jelenetben, éjjel, a Kőbányai úti felüljáró alatt amikor Pogánnyal kellett veszekednie, fojtogatni a nőt, a próba alatt Pogány kiabált vele: “Szorongass jobban, fojtogassál igazán, így nem félek eléggé!”

TT

*magyar cím: Rövidre vágva, Robert Altman filmje 1993

 

Támogatók